Ψήφισμα Δήμου Πτολεμαϊδας για το θέμα της εκχώρησης μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ σε ιδιώτες

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ο δήμος Πτολεμαϊδας ενόψει του αυριανού νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης με μοναδικό θέμα "Λήψη απόφασης σχετικά με την επικείμενη εκχώρηση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ σε ιδιώτες" προχώρησε στην έκδοση του ακόλουθου κειμένου που απηχεί τις θέσεις όλων των παρατάξεων για ένα κρίσιμο ζήτημα για την Πτολεμαϊδα και την ευρύτερη περιοχή.Ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαϊδας, εκπροσωπώντας τους κατοίκους και ενεργώντας προς το συμφέρον τους, δηλώνουμε πως: Η οποιαδήποτε συζήτηση και απόφαση για εκχώρηση μέρους της περιουσίας της ΔΕΗ, που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού, σε ιδιώτες μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καθώς συνιστά εκχώρηση εθνικού πλούτου σε ιδιώτες χωρίς δικλείδες ασφαλείας και αντισταθμιστικά οφέλη.
Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης έχουν πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα για την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
*Ο λιγνίτης, ο οποίος εδώ και χρόνια εξορύσσεται από τη γη του λεκανοπεδίου εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αποτελεί εθνικό πλούτο και το σημαντικότερο για την εθνική οικονομία ενεργειακό καύσιμο. Παράλληλα, η διαδικασία εξόρυξής του υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, ευθύνεται για τις υψηλές εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων και αερίων, δυσφημεί την περιοχή, εκτοπίζει τον αγροτικό τομέα, ενώ τόσα χρόνια η αποκλειστική απασχόληση με το λιγνίτη δεν επέτρεψε την προώθηση και εφαρμογή παράλληλων αναπτυξιακών στρατηγικών.
*Η περιοχή μας «πλήρωσε» ακριβά το αντίτιμο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το λιγνίτη με την υγεία των κατοίκων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και την πλασματική αύξηση του ΑΕΠ που την κατατάσσει στις «πλούσιες» περιφέρειες της χώρας.
*Ωστόσο, τα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε ήταν ελάχιστα και μεταφράζονται μόνο σε θέσεις εργασίας, ενώ με την εκχώρηση μονάδων και ορυχείων, η περιοχή κινδυνεύει να χάσει και αυτές τις θέσεις εργασίας που με τα χρόνια μειώνονται δραματικά και να μείνει μόνο με τις αρνητικές συνέπειες της εξόρυξης.
*Η επαναπόδοση των εδαφών αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ταυτόχρονα θεσμοθετημένη υποχρέωση της ΔΕΗ την οποία οφείλει επιτέλους η επιχείρηση να κάνει πράξη. Είμαστε, λοιπόν, ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη αυτή στην περίπτωση που χάσει το ελληνικό δημόσιο τον κυρίαρχο ρόλο του.
*Η εκχώρηση μέρους της περιουσίας σε ιδιώτες θα πυροδοτήσει αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ από την εκποίηση μονάδων της επιχείρησης θίγονται άμεσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πάγια περιουσία της εταιρείας.
*Τέλος, οι ιδιώτες θα λειτουργήσουν με διαφορετικά τεχνικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία θα αποτρέψουν τις επενδύσεις σε νέες καθαρές τεχνολογίες, θα μειώσουν στο ελάχιστο τις θέσεις εργασίας και δεν θα δεσμεύονται από κανένα περιορισμό ανταπόδοσης στην τοπική κοινωνία.
Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΗ έχει αναλάβει συγκεκριμένες ενοχικές υποχρεώσεις απέναντι στην περιοχή, τις οποίες δεν τήρησε. Είναι εύλογο, λοιπόν, να ανησυχούμε για το κατά πόσο αυτές θα τηρηθούν σε περίπτωση αλλαγής της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι κάθε συζήτηση για εκχώρηση των μονάδων συνιστά ενέργεια εχθρική προς την περιοχή που δεν θα ανεχτεί άλλη σαφή παραβίαση των εδαφών της.
www.newsinnews.gr