Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΠΩΣ ΙΠΠΟΦΑΕΣ, ΜΥΡΤΥΛΛΟ, ΚΡΑΝΟ, ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ, ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΓΚΙΓΚΟ ΜΠΙΛΟΜΠΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ TOY ΙΠΠΟΦΑΟΥΣimages2images111ΘΑΜΝΟΣ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ
Την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΕΛΕΝΑ» στην Κοζάνη συνέντευξη τύπου με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις δραστηριότητες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας, ενός νέου Συνεταιρισμού ο οποίος δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια πολυδύναμων φυτών όπως το Ιπποφαές, το Μύρτυλλο, το Κράνο, ο Κράταιγος, η στέβια και το Γκίγκο Μπιλόμπα. Ήδη φυτεύτηκαν 35 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Αιανής και αναμένεται να φυτευτούν άλλα 35 στρέμματα εντός του Μαρτίου. Η Δυτική Μακεδονία αποδεικνύεται ως μία από τις καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια τέτοιων φυτών εξαιτίας του εδάφους, του μικροκλίματός και της εξαιρετικής ηλιοφάνειάς της.
Ο Συνεταιρισμός έχει έδρα την Αιανή και απαρτίζεται μέχρι στιγμής από 12 μέλη τα οποία φύτευσαν ήδη τα δενδρύλλια Ιπποφαούς. Ήδη λειτουργεί η ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού και μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις εν΄λόγω καλλιέργειες αλλά και τις δραστηριότητες του στη διεύθυνση: http://www.agrimup.gr.
Το ιπποφαές ανήκει στην κατηγορία των πολυδύναμων φυτών, των φυτών εκείνων των οποίων οι ιδιότητες των καρπών του έχουν εξαιρετική σημασία για την φαρμακευτική και καλλυντική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων, εξαιτίας των πλούσιων συστατικών του που περικλείουν τόσο η σάρκα του καρπού όσο και οι σπόροι του.

190 πολύτιμες ουσίες
Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Μεταξύ των άλλων περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ, Β-στερόλη, Φλαβονοειδή και όλα τα μεταλλικά στοιχεία, όπως: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο ψευδάργυρο, τα οποία είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει επίσης Καροτενοειδή και Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7, ω-9. Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.
Τι προσφέρει στον οργανισμό
Το ιπποφαές προσφέρει στην οργανισμό, Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους. Ρύθμιση του μεταβολισμού. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

Αναπτυξιακή προοπτική
Για να λειτουργήσει αναπτυξιακά η συγκεκριμένη προσπάθεια απαιτείται καταρχήν διερεύνηση της αγοράς για τη διάθεση του χυμού και του ελαίου που παράγουν οι καρποί του ιπποφαούς αλλά και των άλλων φυτών που θα καλλιεργηθούν μελλοντικά από την πρώτη μεταποίηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απορρόφηση του χυμού και του ελαίου έδειξαν ήδη διάφορες καλλυντικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες αλλά και βιομηχανίες τροφίμων. Μπορεί δηλ. ένα μέρος των καρπών να μεταποιείται και ο παραγόμενος χυμός και το έλαιο να κατευθύνεται στις συνεργαζόμενες βιομηχανίες και ένα άλλο μέρος να μεταποιείται σε τελικό προϊόν από τον ίδιο τον Συνεταιρισμό παράγοντας διάφορα βρώσιμα προϊόντα (λικέρ, μαρμελάδες, τσάι κλπ.)
Μεγάλη συνεισφορά μπορεί να έχουν αυτού του είδους οι καλλιέργειες στις τοπικές βιοτεχνικές – βιομηχανικές μονάδες τροφίμων οι οποίες θα μπορούν να παράξουν καινοτόμα προϊόντα στην κατεύθυνση της φυσικής ευεξίας και της ενίσχυσης της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Για παράδειγμα τα υπολείμματα των καρπών (πούλπα) μετά τη σύνθλιψη για να παραχθεί ο χυμός και το έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις ζωοτροφές ώστε να παράγουν ένα νέο είδος ζωοτροφών οι οποίες θα βελτιώσουν τις επιδόσεις των ζώων και θα τα θωρακίσουν από διάφορες ασθένειες ώστε να μην χρειάζονται αντιβιοτικά. Οι κτηνοτρόφοι θα ενισχύσουν το ζωικό τους κεφάλαιο καθώς και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων τους (κρέας, γάλα κλπ.) και οι τοπικές βιομηχανίες ζωοτροφών θα διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλες βιομηχανίες – βιοτεχνίες τροφίμων όπως για παράδειγμα αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, τυροκομεία – βιοτεχνίες μεταποίησης γάλακτος κλπ. Για παράδειγμα μπορεί ο συνεταιρισμός να συνεργαστεί με μία βιοτεχνία παραγωγής ζαχαρωδών και να παράξει σοκολατάκια με ιπποφαές τα οποία σε συνδυασμό με το φυτό «στέμβια» εκτός από γλυκός πειρασμός να είναι και ένα «τέλειο» προϊόν μείωσης της χοληστερόλης και του ζακχάρου αλλά και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα αρτοποιείο το οποίο μπορεί να παράξει ψωμί ή κουλούρια με ιπποφαές ή με μύρτυλλο κλπ. Η κατεύθυνση της αγοράς τροφίμων οδηγεί στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων, δηλ. τροφίμων τα οποία θα ενισχύουν τον οργανισμό και θα βελτιώνουν την υγεία του.
Αυτό από μόνο του αποτελεί μία ιδιαίτερη αναπτυξιακή προσέγγιση αφού οι καρποί των καλλιεργούμενων φυτών θα οδηγούνται στη μεταποίηση και την παραγωγή νέων λειτουργικών τροφίμων αλλά και καλλυντικών ενισχύοντας την τοπική βιομηχανία αλλά και μειώνοντας την τοπική ανεργία αφού για την παραγωγή των νέων αυτών προϊόντων θα χρειαστούν νέες γραμμές παραγωγής και επομένως επιπλέον εργατικό δυναμικό.
Ο Συνεταιρισμός στοχεύει στην βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια καθώς και την εφαρμογή νέων μεθόδων καλλιέργειας οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν και τους «ΕΜ» μικροοργανισμούς, αλλά και την χρήση του ζεόλιθου. Ήδη κίνησε τις διαδικασίες για απόκτηση έκτασης ώστε να ανεγείρει τις εγκαταστάσεις του.
Ο Πρόεδρος
Βίκας Κωνσταντίνος
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΔΥΤΙΚΗΣΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διεύθυνση: Αιανή
Τ.Κ.: 50004
Πόλη: Αιανή
Τηλ. 24610-26622
Fax: 24610-26625
e-mail: info@agrimup.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ