ΔΕΗ - Κοζάνη: Διεθνής διαγωνισμός για επιλογή συνεταίρου στα φωτοβολταϊκά

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Α.Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Ακύρωσε οριστικά η ΔΕΗ την απευθείας συνεργασία με την αμερικανική SunEdison για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης στην Κοζάνη και προχωρεί τις επόμενες ημέρες σε διεθνή διαγωνισμό για να επιλέξει συνεταίρο.
«Δεν αποκλείεται, ο συνεταίρος αυτός να είναι ακόμη και η SunEdison εφόσον συμμετάσχει στο διαγωνισμό, αλλά πλέον η ΔΕΗ θα έχει το 51% στη συνεργασία» είπε στο «Βήμα» κορυφαία πηγή της ΔΕΗ, για ένα έργο που έχει δημιουργήσει μεγάλες τριβές εντός και εκτός επιχείρησης.
Προ ημερών το Δ.Σ. της επιχείρησης πήρε απόφαση ότι η επένδυση θα γίνει μέσω διαγωνισμού αλλά σήμερα διευκρινίστηκε οτι θα είναι ανοιχτός (και όχι με μικρή λίστα πρόσκλησης ενδιαφέροντος) διεθνής, πλειοδοτικός και θα αφορά μόνον το 49% της κοινής εταιρείας.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη δυναμικότητας 200 Μεγαβάτ, που θεωρείται κολοσσιαίο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και απο τους επικριτές του έχει χαρακτηριστεί «μεγάλος λευκός ελέφαντας», θα κατασκευαστεί σε έκταση 6.500 στρεμμάτων, αν και τα τεχνικά, οικονομικά, νομικά και διοικητικά προβλήματα που το εμποδίζουν μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιλυθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ, συνεπώς η χρηματοδότηση παραμένει βασικό ζητούμενο.
Μέσα στο Δεκέμβριο η ΔΕΗ θα κάνει και αίτηση στην ΡΑΕ, σε φάκελλο που θα περιέχει όλα τα στοιχεία του έργου.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε την άνοιξη, με τους αμερικανούς επενδυτές της SunEdison να εμφανίζονται στα γραφεία της ΔΕΗ και μάλιστα με «γερές πλάτες» όπως είπαν στη Χαλκοκονδύλη και να ζητούν κοινή εταιρεία κατασκευής, στην οποία θα κατείχαν το 51% και φυσικά το μάνατζμεντ ενω ζητούσαν απο τη ΔΕΗ να προωθήσει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις χωροταξίας, απαλλοτριώσεων και περιβαλλοντικών θεμάτων.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός αφού μίλησε με τους υπηρεσιακούς και τους νομικούς της επιχείρησης, σταδιακά επιβράδυνε την εξέλιξη του έργου και τελικά την ακύρωσε, προχωρώντας σε διαγωνισμό αλλά και δημιουργώντας αρκετές ενδοκυβερνητικές αντιπάθειες.
BHMA