«Ήρθα στην εξουσία για να σώσω τη χώρα από τη χρεοκοπία» δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκπομπή του BBC «HardTalk» και στον δημοσιογράφο Stephen Sackur, προσθέτοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν θα επανεκλεγεί.
Επρόκειτο για απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε ότι πολλοί Έλληνες τον θεωρούν "μαριονέτα" της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι έχει υπάρξει απόλυτα ειλικρινής με τον Ελληνικό λαό, ο οποίος όπως τόνισε στηρίζει το έργο της κυβέρνησης, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει ήταν ιδιαίτερα επώδυνα γι΄αυτόν δεδομένου ότι είναι σοσιαλιστής.
Ακόμη ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπήκε το 2000 στην ΟΝΕ με την αξία της, σχολιάζοντας την πρόσφατη τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ ότι η χώρα μας μπήκε στην Ευρωζώνη γιατί παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα της οικονομίας από αυτή που πραγματικά ίσχυε.
"Η αλήθεια είναι ότι, κάποια στιγμή, απομακρυνθήκαμε από τα κριτήρια. Και υπεύθυνες γι' αυτό, είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος, θα έλεγα ιδιαίτερα η προηγούμενη κυβέρνηση. Φταίει όμως η έλλειψη ενός ρωμαλέου ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο θα ασκούσε τον έλεγχο και θα δημιουργούσε ένα πολύ ισχυρό νομισματικό σύστημα" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Συμφώνησε δε, με την Άγκελα Μέρκελ στο ότι είναι απαραίτητο ένα ισχυρό ελεγκτικό σύστημα, ακόμα και ένα σύστημα κυρώσεων.
Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο μιας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων στην οποία θα υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας κρατών και έπειτα θα ακολούθούν οι περιφερειακές χώρες που δεν μπορούν να εφαρμόσουν την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση που απαιτείται, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι είναι περήφανος που η Ελλάδα αποκαλείται περιφερειακή χώρα εκθειάζοντας τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό το γεγονός.
"Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, γιατί μπορεί να αποκαλείται η Ελλάδα περιφερειακή χώρα, αλλά η Ελλάδα είναι μια χώρα, που βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία αναπτύσσεται. Είμαστε δίπλα στην πολυπληθέστερη πόλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, την Κωνσταντινούπολη. Είμαστε στη Μεσόγειο, με αναπτυσσόμενες οικονομίες στη λεκάνη της Μεσογείου, τα Βαλκάνια. Περνάμε μια σκληρή κατάσταση, αλλά θα τα καταφέρουμε... προχωρώντας ταυτόχρονα σε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να επωφεληθούμε από όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, να τα χρησιμοποιήσουμε και να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτό θέλει ο Ελληνικός λαός." είπε ο ίδιος μιλώντας στο BBC.
Ο δημοσιογράφος του BBC συνέχισε να πιέζει επί του θέματος τον κ. Παπανδρέου θέτοντάς του το ερώτημα για το ενδεχόμενο να έχει "σπείρει" η Ελλάδα τους σπόρους για την καταστροφή της ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός απάντησε αισιόδοξα υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
"Σπείραμε σπόρους, που θα μας αναγκάσουν να εξετάσουμε κάποιες αδυναμίες που αντιμετώπιζε το ευρώ και να δημιουργήσουμε μια ρωμαλέα οικονομική διακυβέρνηση, η οποία δεν θα επιτρέψει την επανάληψη παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.".
Ήδη από την αρχή της συνέντευξης ο κ. Παπανδρέου επαναλάμβανε ότι η Ευρώπη των 27 θα επιβιώσει υπογραμμίζοντας ότι "Έχουμε την απόλυτη βούληση να καταστήσουμε την Ευρώπη σταθερότερη, ισχυρότερη και, φυσικά, το ευρώ πολύ σταθερό".
"Νομίζω άλλωστε ότι καταδείξαμε, ακόμα και σε μια δυσκολότατη κατάσταση, τόσο στην κρίση του 2008, όσο και στην πρόσφατη δημοσιονομική κρίση, ότι έχουμε αυτή τη βούληση. Παρόλο που το σύστημα είναι περίπλοκο, παρόλο που είμαστε 27, διαθέτουμε τη βούληση και θα επιβιώσουμε. Και θα κάνουμε αυτή την ήπειρο σταθερότερη" είπε.
Αναφέρθηκε και πάλι στον μηχανισμό διάσωσης και στη δυνατότητα του κάθε κράτους μέλους να τον χρησιμοποιήσει, επισήμανε δε ότι η τριετία που έχει κερδίσει η Ελλάδα είναι αρκετό χρονικό διάστημα για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε όταν τελικά η χώρα βγει στις αγορές να μπορεί να δανειστεί με σωστότερο επιτόκιο.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιρλανδία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από την άποψη ότι η χώρα έχει μια διέξοδο, σε περίπτωση που οι αγορές εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο δημόσιο χρέος της την οποία δεν είχε η Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε ότι χάνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από τον προβλεπόμενο στόχο. "Ο στόχος ήταν 5,5% και φέτος θα μειωθεί 5%" ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου και διαβεβαίωσε το δημοσιογράφο ότι η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 110 δισ. ευρώ που δανείστηκε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.
Ωστόσο ο Βρετανός δημοσιογράφος σχολίασε την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, με τον κ. Παπανδρέου να απαντά ότι "αυτό που ζητήθηκε και μάλιστα με πρόταση του ΔΝΤ είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής". Και μόνο το γεγονός ότι η πρόταση αυτή προήλθε από το ΔΝΤ δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όμως ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για το χρονικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί για την αποπληρωμή του χρέους. Αρκέστηκε να πει ότι ο Ελληνικός λαός υποστήριξε τα μέτρα, δέχθηκε το πλήγμα επειδή πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση.
Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα επώδυνα μέτρα και ότι το έλλειμμα θα μειωθεί με τον περιορισμό της σπατάλης. Έκανε λόγο για αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ λέγοντας ότι δεν θέλει να χαθεί καμία θέση εργασίας.
Ο κ.Παπανδρέου κλήθηκε να σχολιάσει και για την "φορολογική αμνηστία" που προσφέρθηκε, σε άτομα που επί χρόνια φοροδιαφεύγουν.
"Λέγεται ότι το ποσό είναι περίπου της τάξης των 20-30 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε φόρους που δεν έχουν καταβληθεί. Όμως, από την φορολογική σας αμνηστία, θα μπορέσετε να εισπράξετε μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες φοροφυγάδες. Δεν θα πιάσετε το μεγάλο ψάρι" είπε αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου ο κ. Sackur.
"Το φορολογικό μας σύστημα άλλαξε και η ανακατανομή επιβαρύνει τους πλούσιους. Στην ουσία, δεν πρόκειται για φορολογική αμνηστία, αλλά για μια διαδικασία, η οποία επιτρέπει την επίλυση φορολογικών διαφορών, που χρονίζουν επί μια δεκαετία. Δυστυχώς, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι διαφορετικό. Έχει να κάνει, όχι με την ασυδοσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά με την έλλειψη διαφάνειας ενός φορολογικού συστήματος που δεν λειτουργούσε, καθώς και ενός βραδύτατου δικαστικού συστήματος. Υπάρχουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, που βρίσκονται στα Δικαστήρια εδώ και μια δεκαετία. Υπάρχουν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και περίπου ενάμισι εκατομμύριο φορολογικές υποθέσεις, που εκκρεμούν στα Δικαστήρια. Αυτό που είπαμε, λοιπόν, είναι ας γυρίσουμε σελίδα, ας κλείσουμε το βιβλίο. Προσφέρουμε όμως την ευκαιρία, σε όσους το επιθυμούν, να βάλουν τα λεφτά τους στο δημόσιο ταμείο, ώστε να μην επικρέμεται αυτή η απειλή πάνω από το κεφάλι τους. Και ας προχωρήσουμε σ’ ένα νέο φορολογικό σύστημα, που είναι αποτελεσματικότερο, δικαιότερο και θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το 2011.".
ΕΝΕΤ