Δίπλα βλέπετε πόσο αυξήθηκε η ανεργία και μειώθηκαν καταθέσεις, οικοδομική και πωλήσεις αυτοκινήτων. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΜ-Θ
Ολοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες της Αττικής, στους οποίους έχει αποτυπωθεί και η περίοδος της κρίσης, δείχνουν πολύ μεγάλη επιδείνωση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
* Η ανεργία στην Αττική ήταν τα τελευταία χρόνια από τις χαμηλότερες μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Το τελευταίο 12μηνο έχει εκτιναχτεί, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε από το 8,2% στο 11,6%. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από τη στατιστική υπηρεσία.
Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στην Ηπειρο, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία. Σε επίπεδο νομού, τα στοιχεία για το 2010 αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη χρονιά.
Η ανεργία έχει εξαπλωθεί
Ιδιαίτερα οξύ αναμένεται να φανεί το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα και στην Καστοριά, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στη Φωκίδα όπως επίσης στα Δωδεκάνησα και στο Ρέθυμνο.
*Οι καταθέσεις στην Αττική έχουν υποχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 11,87%. Σε κανέναν άλλο νομό της χώρας δεν παρατηρήθηκε διψήφιο ποσοστό πτώσης. Βέβαια, η πτώση στο Λεκανοπέδιο, αρκεί για να επηρεάσει το γενικό ποσοστό της χώρας. Στην Αθήνα έχει συγκεντρωθεί το 55% των αποταμιεύσεων, καθώς σε αυτή είναι η έδρα χιλιάδων επιχειρήσεων αλλά και η κατοικία του μισού ελληνικού πληθυσμού. Υπάρχουν και νομοί (Πρέβεζα, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Πιερία) όπου καταγράφηκε έστω και μικρή αύξηση των καταθέσεων. Αντίθετα, σημαντική κάμψη καταγράφηκε σε Ξάνθη, Βοιωτία, Κέρκυρα, Αρτα και Καβάλα.
*Η οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική έχει υποχωρήσει κατά 26% το τελευταίο 12μηνο. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα καθώς προηγούνται Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία. Βέβαια, σε καμία άλλη περιφέρεια δεν έχουν «χαθεί» περίπου ένα εκατ. (για την ακρίβεια 912 χιλιάδες) τετραγωνικά μέτρα. Περισσότερο «συμμαζεμένη» είναι η πτώση στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ στην Ηπειρο τα στοιχεία δείχνουν οριακή αύξηση.
Πηγή: http://www.enet.gr
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Το τίμημα της κρίσης στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010